Fakültemiz
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ'NİN TARİHÇESİ
Demokratik rejimin hüküm sürdüğü ülkelerde basının vazgeçilmezliği herkesçe kabul gören bir olgudur. Kamuoyunun eksiksiz, tarafsız ve tamamıyla doğru olarak bilgilendirilmesi, gücünü vatandaşlarının iradesinden alan bir hukuk devletinde halkın siyasi-toplumsal tercihlerini sağlıklı olarak kullanabilmesi açısından son derece büyük bir önem arz etmektedir. İşte bunun bilincinde olan İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, 1947 yılında İstanbul Üniversitesi Senatosu’na başvurarak, gazetecilik eğitimi veren bir yüksek öğrenim kurumunun faaliyete geçmesini istemiştir. Amaç, ülkenin yaşamında önemli payı olan gazetecilerin bilimsel temellere dayalı, çağdaş bir eğitim ortamından geçerek yetişmeleridir.
Bu düşünceden hareketle Gazetecilik Enstitüsünün kuruluşuna öncülük eden Gazeteciler Cemiyeti Kurucu Başkanı Sedat Simavi, aşağıdaki yazıyı hazırlamış ve bunu İstanbul Üniversitesi Rektörü Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar’a sunmuştur. Yazıyı aşağıda aynen aktarıyoruz:
Sedat Simavi | “Bilhassa demokratik bir inkişaf içinde bulunan memleketimizde matbuat müessesesinin önemi ve sosyal hayatımızdaki tesiri inkâr olunamayacağı için, içtimai hayatımızın tekevvün ve inkişafında rolü olan basın mensuplarının da daha iyi bir tarzda yetiştirilmeleri, memleket menfaati bakımından küçümsenmeyecek bir mahiyet arzetmektedir. Amerika’da, Fransa’da, harpten evvel Almanya’da, İsviçre’de ve Avusturya’da Üniversitelerde Gazetecilik Enstitüleri kurulmuştur. Partiler arasındaki mücadelelerde ve efkârı umumiyenin hazırlanmasında ve efkârı umumiye tarafından gazetelerin tesir altında bırakılmaları hâdisesinde, gazetecinin şahsi kanaatlerini ortaya atabilmesi için kendisinin bilgili, ruhunda memleket muhabbetiyle birleşmiş bir hak duygusu taşıması lâzımdır. Gazeteciliği merak edecek namzetlerde, umumi malumatı arttıracak, hak duygusunu telkin edecek, ona hukuki ve içtimai malumat verecek müessese, ancak bir Gazetecilik Enstitüsü olabilir. |
Enstitünün Kuruluşu ve Amaçları
Necdet Evliyagil | “Bizde bugüne kadar Garp memleketlerinde olduğu gibi Üniversitelere bağlı Gazetecilik Enstitüleri yoktu. Bizim gazetecilerimiz şimdiye kadar hep kendi kendilerini yetiştirmişler, gazetecilik için lazım olan bilgileri, bu meslekte çalışmaya başladıktan sonra binbir güçlükle ve yavaş yavaş edinmişlerdir. Bugüne kadar devam edegelen “Babıâli” mektebinin yanında şimdi bir yenisinin temeli atılmıştır. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti iki yıl evvel bu noksanımızı gidermeye karar vererek bir enstitü kurulması için Üniversite Senatosuna müracaat etmiş, üniversite de bu teklifi memnuniyetle karşılamıştı, o zamanki rektör Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar ile birlikte arkadaşlarının yakın ilgi, umumi bir takdir ve memnuniyet uyandırmıştır. |
Enstitünün İlk Yönetim Kurulu Üyeleri ve Ders Programı
Gazetecilik Enstitüsü’nün kurulduğu yıldaki İdare Heyeti, İstanbul Üniversitesi’nin öğretim üyeleri arasından seçilen bir müdürle, İktisat Fakültesi profesör ve doçentleri arasından seçilen ve dört üyeden oluşan idare heyeti tarafından idare edilmekteydi. Müdürlüğünü Ord. Prof. Dr. Şükrü Baban’ın yaptığı ve diğer üyelerinin de Prof. Dr. Hıfzı Timur, Prof. Dr. Refii Ş. Suvla, Prof. Dr. Besim Darkot, Prof. Dr. Hazım Atıf Kuyucak olduğu İdare Heyeti’nin ilk toplantısı 10 Ağustos 1950 Perşembe günü saat 15.00’de Enstitü Müdürlüğü odasında gerçekleşmişti.
Enstitünün tedrisat ve araştırma programı, gazetecilik mesleğinin ihtiyaçları gözönünde tutulmak suretiyle İdare Heyeti tarafından hazırlanmakta ve her yıl Haziran ayı içinde İktisat Fakültesi Profesörler Meclisi’ne sunulmaktaydı. Enstitü İdare Heyeti, tedrisat programına ek olarak konferanslar da düzenleyebilmekteydi. Enstitünün öğretim üyeleri üniversite mensuplarıyla gazetecilik sahası ile basın konularında bilgi ve uzmanlıkları ile tanınmış kimseler arasından seçilmekteydi. Bunun yanı sıra, Enstitü İdare Heyeti’nce, yurt dışındaki üniversitelerde veya yine yurt dışındaki meslekle ilgili kuruluşlarda uzmanlıklarıyla tanınmış kişilerin de ders vermeleri için çağrılması söz konusu olabiliyordu.
Enstitü Yönetiminin İlk Yıllarda Karşılaştığı Zorluklar:
Eğitim süresi üç yıl oluyor
Enstitünün kurulduğu yıl umut edilen başarılar, titizlikle yürütülmekte olan çalışmalar yönetici ve öğrenci kadrosuyla gerçek hedefini bulmuş, 1967-1968 ders yılından itibaren eğitim süresi üç yıla çıkarılmıştır. 1967 yılında Enstitünün yönetmeliğinde yapılan bir değişiklik ile enstitünün amaçları arasında, basın, radyo, televizyon, ilancılık ve halkla münasebetler alanlarına giren konularda ilmi, mesleki öğretim ve araştırma yapmak yer almıştır. Aynı yıl ders programında halkla münasebetler ve propaganda dersi, ilancılık ve reklamcılık dersleri ile radyo televizyon işletmeciliği derslerine yer verilmiştir. Bu tarihte Yönetmelikte yapılan yeni bir düzenlemeyle Enstitü öğretimine devam eden ve sınavlarında başarılı olanlara, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından “Gazetecilik Enstitüsü Diploması” verilmeye başlanmıştır.
Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Enstitüsü oluyoruz
Enstitü’den yüksekokula geçildikten sonra gelişmeler birbirini takip etmiştir. Okul bünyesinde profesyonel bakış ve amatör ruhla uygulamalı dergicilik eğitimi vermek amacıyla, Ekim 1989 tarihinde 4.Boyut Dergisi yayınlanmaya başlarken, Mayıs 1991’de Akademik Medya ve Kamaoyu Araştırmaları Grubu (Akademedya), Ekim 1991 tarihinde ise öğrencilere reklamcılık alanında kurumsal eğitim vermek amacıyla Reklam Grubu kurulmuştur.
Fakülte oluyoruz
İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu, 11 Temmuz 1992 tarih ve 21.281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3837 sayılı kanun ile “İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi” adını alır. 1992-1993 öğretim yılında, İletişim Fakültesi’nin ilk dekanlığına yüksek okul müdürü Prof. Dr. Tayfun Akgüner atanır.
Önceleri İÜ Rektörlüğü’ne bağlı olan Basımevi ve Film Merkezi 1992 yılında Basın Yayın Yüksekokulu’nun fakülte olması üzerine İletişim Fakültesi’nin bünyesine alınır. Ders kitapları, fakültelerin süreli yayınları ve İletişim Fakültesi’nin bünyesinde çıkarılan İletim, 4.Boyut, Kaleidoskop ve Sinema Yazıları gibi yayınlar bu merkezde basılır.
Hukuk Fakültesi’nin “iki numaralı dershane”sinde başlayan Gazetecilik Enstitüsü’ndeki yolculuk, bugün İletişim Fakültesinin kendi binasında devam etmektedir.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi bugün; Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü olmak üzere, üç ayrı dalda lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi vermektedir. İletişim Fakültesi bu alanlardaki araştırma, çalışma ve eğitim etkinliklerini kadrolu öğretim üyelerinin ve diğer üniversite öğretim üyelerinin yanı sıra, başarılı basın çalışanları, halkla ilişkiler uzmanları, deneyimli radyo-televizyoncular ve seçkin sinemacılar ile birlikte sürdürmektedir. Böylelikle arzulanan üniversite ve alan işbirliği sağlanmakta, kuram ve uygulama birleştirilebilmektedir.
Fakültemizde isteğe bağlı olarak, kontenjan dahilinde, bir yıl süreyle İngilizce, Almanca ve Fransızca hazırlık eğitimi verilmektedir.
Öğrencilerimizin her yıl aldıkları kendi alanlarına yönelik zorunlu branş dersleri yanında fakültemizdeki diğer bölümlerden seçmeli olarak alabilecekleri çeşitli dersleri de bulunmaktadır. İletişim Fakültesi mezunları, günümüz toplum yapısında en çok gereksinim duyulan çekirdek kadroyu ve vasıflı elemanları oluşturduklarından, iş olanakları açısından zengin, ulusal ve uluslararası güncellik açısından da seçkin bir mesleğe adım atmaktadırlar. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde daha iyi eğitim vermek, alanlarında başarılı akademisyenler yetiştirmek amacıyla sürekli bir yeniden yapılanma mevcuttur. Bu yapılanma doğrultusunda öğrencilerin nasıl bir eğitim istedikleri araştırılmakta ve alınan sonuçlar değerlendirilmektedir.
Misyonumuz
Değişen dünyayı doğru okuyabilen, toplumsal konulara hiçbir ötekileştirmeye girmeksizin duyarlı ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip, mesleki etik kurallara uyan, iletişim süreçlerinin tüm boyutlarına hâkim, bilimsel yaklaşım becerisini ve eleştirel zekâsını toplumun çıkarı için hizmete sunan, evrensel düzeyde araştırma yapabilen demokratik ve çağdaş iletişimciler yetiştirmek.
Vizyonumuz
Lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim veren iletişim fakülteleri arasında en çok tercih edilen, alanında yapmış olduğu yenilikçi bakış açısı ile tüm ilgili taraflara rehberlik eden ve yetiştirdiği öğrencilerin nitelikleriyle ile sektörde kabul gören bir fakülte olmak.
| |
https://farabi.istanbul.edu.tr
Fakülte Koordinatörü
Gazetecilik Bölümü Farabi Sorumlusu
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Farabi Sorumlusu
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Farabi Sorumlusu
İÜ İletişim Fakültesi ve
Radyo-TV ve Sinema Bölümü Asistan Temsilcisi
Gazetecilik Bölümü Asistan Temsilcisi
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Asistan Temsilcisi
İletişim Fakültesi Öğrenci Temsilcisi
-
e-posta:
Gazetecilik Bölümü Öğrenci Temsilcisi
-
e-posta:
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğrenci Temsilcisi
-
e-posta:
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrenci Temsilcisi
e-posta:
Fakültemiz bölüm öğrenci temsilcilerinin iletişim adresleri yukarıda belirtilmiştir.
Dekanlıkla ve Fakülte ile ilgili istek ve önerilerinizi bölüm öğrenci temsilciniz aracılığıyla yönetime iletebilirsiniz.
* Öğrenci temsilcisi, ilgili bölüm öğrencilerince, kendi aralarından, seçime katılanların salt çoğunluğuyla, bir defaya mahsus olmak üzere ve iki yıl için seçilir.
- Temsil ettiği bölümde öğrenci konseyi çalışmalarını yürütmek
- Öğrenci konseyi organlarının aldığı kararları temsil ettiği birimde duyurmak ve uygulamalarını izlemek
- Fakülte öğrenci temsilcileri kurulu toplantılarına katılmak ve bu toplantılarda kendi bölüm öğrencilerini temsil etmek
- Temsil ettiği programdaki öğrenci sorunlarını belirlemek ve bunların çözümü için fakültemiz yönetim organlarına iletmek
- Kendi bölüm öğrencilerini öğrenci etkinliklerinde temsil etmek
- Temsil ettiği bölümdeki öğrenci etkinliklerini koordine etmek
- Öğrencilerle ilgili konuların görüşülmesi sırasında temsil ettiği bölümün akademik toplantılarına katılmak
Fakülte Kütüphanesi
Üniversitelerin kuruluş amacı; bilimsel araştırma yapmak, ülkelerini akademik çalışmalarla temsil etmek ve geleceğe taşımaktır. İstanbul Üniversitesi de bu anlayış çerçevesinde öğrencilerine derslerinde ve bilimsel araştırmalarında yardımcı olacak tüm olanaklarını ortaya koymaktadır. Özellikle kaynak taraması için üniversitemizde çok zengin bir kütüphane vardır. Zengin arşiviyle geçmişle bugünü, Doğu ile Batıyı birleştiren üniversitemiz kütüphanesi, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilk kütüphanesidir. Kütüphanemiz sadece öğrencilerimize değil, halka ve yurtdışından gelen yabancı araştırmacılara da açıktır. |
Üniversitemiz, bilgiye erişim açısından kütüphaneler sistemini Merkez Kütüphanesi çevresinde iyi örgütlemiş ve bu örgütlenmeyi günün koşullarına göre sürekli geliştiren bir kurumdur. Eski ve yeni bilgiye erişim, her öğrencinin kendi fakültesinde başlar, Beyazıt Kampüsündeki Merkez Kütüphane ile sürer. Kütüphanemizin 800 kişilik çalışma alanı vardır. Öğrencilerimiz derslerinin dışındaki zamanlarını kütüphanemizde araştırma yaparak geçirebilirler. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın yönetimindeki Merkez Kütüphanenin Nadir Eserler ve Müze Bölümü tarihi bir binada hizmet verir. Beyazıt Kampüsümüzde yer alan Nadir Eserler ve Müze Kütüphanesi’ndeki Türkiye’de yayımlanan yazma ve eski harfli Türkçe basma eser katalogları da, yurtiçindeki ve yurtdışındaki araştırmalar için vazgeçilmez bir kültür hazinesidir.
Öğrencilerimiz Merkez Kütüphane’den, sorulduğunda kimliklerini göstermek koşuluyla ücretsiz olarak yaralanabilir.
Ayrıca üniversitemizde öğrencilerin kullanımına açık fakülte ve yüksek-okul kütüphaneleri de vardır. Özellikle üniversitemizin ilk kurulan fakülteleri, kütüphanelerinde zengin bir kitap koleksiyonunu öğrencilerin hizmetine sunmaktadır.
>> İÜ Merkez Kütüphane | >> İÜ İletişim Fakültesi Kütüphanesi Katalog Tarama |
Bilgisayar Laboratuvarları
İletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelerin bilgisayar kullanımını ve uygulamalı eğitimi zorunlu kıldığı bir zamanda yaşıyoruz. Teorik eğitimin yanında pratiğe yönelik uygulamalardan öğrencilerimizin en iyi şekilde yararlanabilmesi amacıyla, tamamı internet bağlantısına sahip 25 PC ve 25 Macintosh bilgisayardan oluşan projeksiyonla eğitim verilebilen 2 bilgisayar laboratuvarı öğrencilerimizin hizmetindedir.
2012 yılında tamamıyla yenilenen laboratuvarlarda Sayfa Tasarımı, Web Tasarım, Canlandırma Tekniği gibi uygulamaya yönelik dersler yapılmaktadır. Ayrıca, ek olarak düzenlenen çeşitli atölye programları ile öğrencilerin uzmanlaşmalarına yönelik destekleyici eğitimler verilebilmektedir.
>> İÜ İletişim Fakültesi Mac Laboratuvarı Gezi
YÖK PROGRAM ATLASI VERİLERİ
GAZETECİLİK Örgün Eğitim Uzaktan Öğretim
HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM Örgün Eğitim Uzaktan Öğretim
RADYO, TELEVİZYON VE SİNEMA Örgün Eğitim Uzaktan Öğretim
İstanbul Üniversitesi Aday Öğrenci Web Sitesi (iutercih.istanbul.edu.tr)
İstanbul Üniversitesi Aksis Başvuru Sistemi (basvuru.istanbul.edu.tr)
İstanbul Üniversitesi Genel Kayıt ve Kabul Koşulları (ebs.istanbul.edu.tr/home/universite/?id=kabul)
Mezunlarımız
Gazetecilik Enstitüsünden İletişim Fakültesine (1950-2001) kitabı İÜ İletişim Fakültesinin kuruluşundan önceye uzanıyor. 2002 yılında yayımlanan, kitapta fakültemizde eğitim alan tanınmış öğrencilerimizin hikayeleri yer almakta. Kitabı indirmek için resmin üstüne tıklayınız.
İÜ İletişim Fakültesinin kuruluşunun 55. yılı vesilesiyle 2005 yılında hazırlanarak yayımlanan, aşağıda bazı sayfaları verilen bu kitapta, mezunlarımızın üniversiteye kaydolurken vermiş oldukları fotoğrafları üniversiteye giriş yıllarına göre sıralanmıştır. Kitabın tümünü indirmek için resmin üstüne tıklayınız.
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 049_054… 1950-1956 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 055_060… 1956-1960 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 061_070…1960-1965 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 071_080…1965-1970 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 081_092…1970-1981 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 093_104…1981-1984 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 105_114…1984-1985 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 115_124…1985-1987 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 125_132…1987 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 133_142…1987-1989 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 143_152…1984-1990 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 153_160…1990-1991 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 161_168…1991 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 169_178…1992-1993 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 179_192…1993 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 193_206…1993-1995 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 207_218…1995-1996 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 219_232…1996-1997 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 233_240…1997-1998 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 241_250…1998-1999 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 251_256…1999 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 257_262…1999-2000 girişliler
Mezunlarımız 1950-2005 (PDF) 263_268…2000-2001 girişliler
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları LinkedIn’de buluşuyor!
Sevgili öğrencilerimiz ve mezunlarımız,
Beraber aynı sırayı paylaştığımız arkadaşlarımız hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek ve onların iletişim alanına değerli katkılarını bir grup çatısı altında paylaşabilmelerini sağlamak için kurulan LinkedIn Mezun Grubumuza katılımınızı bekliyoruz…
Grubumuz aracılığıyla, mezuniyetinizden bu yana uzak kaldığınız, okul arkadaşlarınızın nerelerde çalıştığını görebilecek, eski arkadaşlarınızla yeniden iletişime geçebilecek ve alanınızdaki sektör uzmanlığı ve kariyer fırsatları için okul arkadaşlarınızdan yardım talep edebileceksiniz.
İletişim sektörü ile ilgili iş-staj ilanlarınızı LinkedIn Mezun Grubumuzda paylaşabilir, mezunlarla birlikte gerçekleştirmek istediğiniz çeşitli aktiviteleri grubumuz aracılığıyla duyurabilirsiniz.