İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Ekibi 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde

8. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Festival Akademi Bölümü’ne İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 7 öğretim üyesi ve 4 öğrenci katıldı.

Haber: Türkay ÜNLÜ - Kuzey KILIÇ –Betül YÜNCÜOĞLU

8. Malatya Uluslararası Film Festivali, 9 Kasım 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de katıldığı açılış töreniyle başladı. Törene İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, öğretim üyeleri Prof. Dr. Ceyhan Kandemir, Doç. Dr. Özgü Yolcu, Doç. Dr. Gizem Parlayandemir, Dr. Öğretim Üyesi Ümit Sarı, Dr. Öğretim Üyesi Onur Akyol, Dr. Öğretim Üyesi Mesut Aytekin ile öğrenciler Yusuf Tekke, Betül Yüncüoğlu, Türkay Ünlü ve Kuzey Kılıç katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Hacı Uğur Polat gerçekleştirdi. Törende ayrıca Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Milletvekili ve Gümrük Ticaret Eski Bakanı Bülent Tüfenkci ve Festival Direktörü Suat Köçer de konuşma yaptı.

Törende Osman Sınav, Perran Kutman ve Şener Şen’e Onur Ödülü verildi. Şener Şen’e ödülünü Cem Yılmaz takdim etti. “Sinema Emek Ödülü” Derya Ergün’e, “Türk Sineması Katkı Ödülü” ise Cemal Okan ve Hüseyin Yeşil’e verildi.

Festival programında Nuri Bilge Ceylan Ustalık Sınıfı da yer alıyor

8. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12, Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda 13, Uluslararası Kısa Metraj Yarışması’nda 5, Ulusal Kısa Metraj Yarışması’nda ise 10 film yarışıyor.  Festivalde ayrıca Ulusal Uzun Metraj Panaroma,  Uluslararası Kısa Metraj Panaroma ve Ulusal Kısa Metraj Panaroma Bölümlerinde toplam 22 film sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalin en çok merak edilen etkinliği olan Nuri Bilge Ceylan ustalık sınıfının yanı sıra Malatya Film Platformu kapsamında uzman isimler tarafından workshop’lar, söyleşiler ve eğitimler düzenleniyor. 


Cem Yılmaz: “Zorluklar yaşandığında küsmeyip başka bir yol bulmak gerekiyor.”

Festival kapsamındaki film gösterimleri, Cem Yılmaz’ın senaryosunu yazdığı ArifV216 filmiyle başladı. Gösterimin ardından gerçekleştirilen söyleşide Cem Yılmaz, sinemaseverlerin sorularını yanıtladı. GORA ile ArifV216 filmleri ile ilgili bilgi veren Cem Yılmaz, filmlerindeki karakterleri yaratım sürecini anlattı. Sosyal medyanın kişilerin kendi seslerini duyurmasında önemli bir araç haline geldiğini vurgulayan Cem Yılmaz şunları söyledi: “Malatya’da yaşayan bir gencin telefonunu kullanarak çekeceği bir hikaye, dünyadaki herkesi ilgilendiriyorsa buna kimse engel olamaz.  Güzel bir şey, dünyanın her yerinde değerlidir. Bugün sosyal medya sayesinde 20 yıl önceye oranla daha fazla kendinizden bahsettirebiliyorsunuz. İşin yerel olması, endüstrinin olmadığı bir yerde olması eksiklik değildir. Bu süreçte kalbinizi kıran bir şeyler olabilir. Burada asıl olan küsmeyip başka bir yol bulmanızdır. Ben de bir film için boş bir A4 kağıdı ile başlıyorum, kimin bu projeye destek olup kimin beğeneceğini ben de bilmiyorum. Masraflı bir iş sonuçta. Biraz mücadele etmek gerekiyor.”

Osman Sınav: “Dünyayı Değiştirenler Hayal Kuranlardır”

Festivalin ikinci gününde yönetmen, yapımcı ve senarist Osman Sınav öğrencilerle buluştu.

İnönü Üniversitesi Kütüphanesi Seminer Salonu’nda yapılan etkinlikte öncelikle Osman Sınav’ın senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı 1994 yapımı “Yalancı” adlı filmin gösterimi gerçekleştirildi. Film gösteriminin ardından “Yalancı” ve “Kapıları Açmak” filmlerinin yapım ve yönetim süreçlerinden bahseden Osman Sınav, “Bir sanatçı kendisini ifade edemezse ölür. Sanatçı kendini ifade ederek hayatta kalır ancak ne üreteceğine karar vermesi lazım” dedi. Sınav, öğrencilik yıllarında yazarlık alanına yoğunlaştığını sonrasında ise kamera arkasında çalışmaya başladığını anlattı. Öğrencilere hayallerinin peşinden gitmelerini söyleyen Sınav “Unutmayın dünyayı değiştirenler, hayal kuranlardır” dedi.  Sınav şunları söyledi: “Bu hayallerinin gerçek olması için 3 oda düşünün. Birinci oda hayal odanız olacak, ikincisi strateji odanız yani o hayali nasıl gerçekleştireceğinize dair ve üçüncü oda network odası olmalı. Bir hayaliniz olsun ve onun peşinden gidin. Eğer hayaller gerçek olmasaydı ben bugün burada olmazdım.”

Prof. Dr. Ergün Yolcu: "Film festivalleri, sektörün nabzını hissetmek ve yeni iletişim olanakları sağlamak açısından çok önemli"

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, festival ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“8. Malatya Uluslararası Film Festivali’ne İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan, toplam 11 kişilik bir ekip olarak katıldık. Türkiye'nin iletişim alanında eğitim veren ilk fakültesi olmanın üzerimize yüklediği sorumlulukla Türk Sineması ile ilgili projeler üretiyoruz. Bu kapsamda “Türk Sineması Günleri" projemizi geçtiğimiz eğitim yılında başlattık. Benzer şekilde “Türk Sineması ve Festivaller” projemizi de 3 yıl önce başlatmıştık. Amacımız öğrenci ve akademisyenlerimizin film festivallerinde daha etkin yer almasıydı. Bu amaçla 51.,52.,ve 53. Antalya Uluslararası Film Festivaline katılmıştık. Bu projemizi 8. Malatya Uluslararası Film Festivali'ne katılarak sürdürdük. Film seçkisi ve etkinlikleriyle çok konuşulan festival, hem bizler hem de öğrencilerimiz için çok verimli geçti. Film festivalleri, sektörün nabzını hissetmek ve yeni iletişim olanakları sağlamak açısından çok önemli etkinlikler. Türkiye'nin Türk Sinemasına destek verilen diğer film festivallerinde de bu projemizi devam ettirmeyi hedefliyoruz.”