24. İletişim Fakülteleri Dekanları Toplantısı İstanbul Üniversitesi’nde Yapıldı

Her yıl düzenli olarak yapılan İletişim Fakülteleri Dekanları Kurulu (İLDEK) toplantısının 24.sü, 5 Mayıs 2016 tarihinde İÜ İletişim Fakültesi’nin ev sahipliğinde İÜ Rektörlüğü Mavi Salon’da gerçekleştirildi.

Toplantıda İletişim fakültelerinin gelecekleri ile ilgili etkin ve verimli bir stratejik planın saptanabilmesi için geçen yıllarda düzenlenen toplantılarda alınan kararların uygulanabilirliği ve yeni görüş ve öneriler değerlendirilerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıya dekan ve dekan yardımcılarından oluşan 42 iletişim fakültesi temsilcisi katıldı.


  1. İletişim Fakültesi Dekanları Toplantısı’nda açılış konuşmasını İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat yaptı. Prof. Dr. Sedat Murat konuşmasında böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, “İletişim fakültelerimizin sorunlarını ve onlara yönelik çözüm önerilerini konuşacağımız önemli bir toplantı. Sizleri ağırlamaktan İstanbul Üniversitesi olarak büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.


İletişim Fakültelerinin Geleceği Konuşuldu

İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer, toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı heyecanlı olduğunu ifade ederek, “Toplantı, yeni görüş ve önerilerin değerlendirilmesi, karşılıklı fikir alışverişinde bulunulması ve iletişim fakültelerinin geleceği açısından çok önemli. Hem sayıları 50’yi aşan iletişim fakültesi dekanları, hem ilgili sektörden temsilciler, hem de ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte konjektürel saptamalarda bulunmayı ve var olan sorunlara çözüm getirmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle, bu yıl böylesi önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığımızdan dolayı heyecanlıyız, mutluyuz. Dileriz bir sonraki toplantımıza dek sorunlarımızın büyük bir bölümünü çözümlemiş oluruz” şeklinde konuştu.

İLDEK Başkanı Prof. Dr. Rukan Öztürk ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Mezunlarımızın çok ciddi sorunları var. Bugün konuşacağımız çok konu var. Yapılacak en önemli şeylerden birisi kuşkusuz akreditasyon. İÜ İletişim Fakültesi’nde bulunmaktan mutluluk duyuyorum” dedi. İLDEK kurulunda 3 yıldır yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Öztürk, konuklara teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.

Stage İletişim Danışmanlığı Ajans Başkanı Dr. Zehra Güngör ise, “İletişim yuvarlak bir masa, köşeli olmaktan çıkıp aralarından sınırların kalktığı bir mecra” diyerek sözlerine başladı. İletişim sektörünün nitelikli eleman sıkıntısı çektiğine dikkat çeken Dr. Güngör, “Öğrencilerin en az bir yabancı dili iyi yazıyor ve konuşuyor olması gerekiyor. Bir yan dal yaparak sosyoloji, psikoloji ve uluslararası ilişkiler gibi alanlardan da etkilenmiş olmaları gerekiyor” dedi

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy ise iletişim çalışmalarına örnek olarak düzenledikleri “Aklıma Bir Fikir Geldi” yarışmasından bahsederek, programın gelişim sürecini anlattı. Avrupa Birliği’nin tüm üye ülkelere uyguladığı standartlardan söz ederek, serbest dolaşım sağlanırken mesleki yeterlilik standartlarına uygun olunması gerekmektedir diye ekledi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca ise konuşmasında, “Basın İlan Kurumu olarak bir gazetecilik okulu projesi yürütüyoruz. Aynı zamanda İşkur ile bağlantılı çalışıyoruz. Böylece, yeni mezun ve gazeteci olmaya istekli arkadaşları istihdam ederek, Anadolu’da çalışmaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Fırat Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Asaf Varol hazırlamış olduğu İLDEK belgeselini konuklara sundu.

İlk oturumda Prof. Dr. Aysel Aziz, iletişim eğitimiyle ilgili akreditasyon konusunda bir konuşma yaptı ve İLAD/İLEDAK raporu görüşüldü. Prof. Dr. Hatice Çubukçu iletişim fakültelerine eşit ağırlıklı puanla öğrenci kabul edilmesi, Prof. Dr. Asof Varol ise Türkiye’de iletişim öğretiminde yaşanan çelişkilerin örneklerle açıklanması hakkında konuşma yaptılar.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak İLDEK Kurulu İle Bir Araya Geldi

İletişim fakültesi dekanları, İÜ Profesörler Evi’nde düzenlenen öğle yemeğinde Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak ile bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, iletişim fakültelerinde akreditasyon çalışmaları yapılmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Akreditasyon çalışmaları veteriner, mühendislik ve eczacılık gibi alanlarda yapılıyor. Ancak iletişim fakültelerinde de bu çalışmaların yürütülmesi çok önemli” dedi.

İÜ İletişim Fakültesi’nin 1950 yılında kurulduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, “İletişim fakültemizin kökü çok eskilere uzanıyor. Fakültemizde ana bilim dalları ve yapılanması çok iyi bir biçimde oluşturuldu. Sosyal alanda iletişimin başta kişiler arası iletişim olmak üzere ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Sadece iletişim alanında değil, bütün alanlarda iletişimcilerin olması gerekiyor” şeklinde konuştu. Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını, “Türkiye’nin farklı illerinden gelip toplantımıza katıldığınız için çok teşekkür ediyorum. İstanbul Üniversitesi’nin tüm olanakları sizler için hazırdır” sözleri ile sonlandırdı.

Öğleden sonra düzenlenen oturumlarda iletişim fakültelerindeki ders programları, iletişim fakültelerinin farklı alanlarda uzmanlaşma yolları, yüksek lisans ve doktora programlarındaki kriterler, yeni açılan iletişim fakültelerindeki öğretim üyesi eksikliğinin giderilmesi, iletişim fakültelerinin ilgili sektörlerle iletişiminin geliştirilmesi konuları hakkında görüşüldü.

Toplantıda ayrıca İLDEK Yürütme Kurulu seçimi de gerçekleştirildi. Kurula İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu, Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Asaf Varol, Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Dekanı Prof. Dr. Atila Yüksel, Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Senem Duruel Erkılıç, Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysel Aziz ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun seçildi.

Toplantıda 25. İletişim Fakülteleri Dekanları Toplantısı’nın yeni açılan iletişim fakültelerine destek vermek amacıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapılmasına karar verildi.

Toplantı, katılım sertifikalarının ve hediyelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi. Toplantı sonrasında iletişim fakülteleri dekanları, İÜ Rektörlüğü tarafından verilen ve Çatladıkapı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen akşam yemeğinde tekrar bir araya geldi.

Haber: Türkan BAHADIR

DSC_2211 DSC_2218 DSC_2229 DSC_2237 DSC_2239 DSC_2244 DSC_2251 DSC_2253 DSC_2254 DSC_2262 DSC_2263 DSC_2305 DSC_2306 DSC_2323 DSC_2324 DSC_2379 DSC_2388 DSC_2396 DSC_2401 DSC_2473 DSC_2479 DSC_2485 DSC_2493 kutu foto