İstanbul Üniversitesi, 2013-2014 yılını “Sorumluyuz Hepimiz” diyerek açtı



İstanbul Üniversitesi  (İÜ) “Sorumluyuz Hepimiz”  sloganı ile 2013-2014 Akademik Yılı açılışını gerçekleştirdi.

İHABER – Merve KOYUNCU / Esra MUTLU
Fotoğraflar: Serhan SEVİN / Seda ORMAN


      

İstanbul Üniversitesi 2013-2014 Akademik Yılı’nın açılış töreni 8 Ekim 2013 tarihinde, İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in İÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. İÜ Beyazıt yerleşkesinde gerçekleştirilen tören, İÜ akademik ve idari personelinin saygı duruşu ardından İstiklal Marşı’nı okunmasıyla sona erdi.

İÜ’nün 2013-2014 yılı ikinci Akademik açılış töreni ise İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Tören, saygı duruşu ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

Törenin ilk konuşmacısı, İÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Mustafa Ersen Ergün’ün oldu. Ergün,  İstanbul Üniversitesi’nin siyaset, hukuk, ekonomi, sağlık, sanat ve daha birçok alanda gelişim göstermeyi hedef edindiğini vurgulayarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Yakın zamanda, sorumluluk bilinci ile öğrenci temsilcileri adına adımların atılması bizleri sevindiren olumlu gelişmelerdir. Burada unutulmaması gereken nokta, bu adımların bir ihtiyaç gibi algılanmamasıdır. Aksine bu post modern dönemin bir gereği olmalıdır. Toplumlarda tabandan başlayan değişim ve dönüşüm süreci kalıcı olmalıdır.”

Ergün’ün konuşmasının ardından kürsüye, İÜ araştırma görevlilerini temsilen İÜ Eczacılık Fakültesi’nden Araş. Gör. Burcu Mesut çıktı. Mesut, İstanbul Üniversitesi’nin öncü misyon ve vizyonunu vurgulayarak başladığı konuşmasında; “560 yıllık üniversitemizde son hızla devam eden çalışmalar gerçekten gurur verici. Sosyal sorumluluk faaliyetlerinin yanında, ihtiyaçlar ile sorunlara değinen ve desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederim. Yeni eğitim yılının herkese başarı getirmesini diliyorum” dedi.



DAHA İYİ BİR DÜNYA
Tüm konuşmacıların ardından yeni Akademik Yılı Açılış Töreni’nde son konuşmacı olarak kürsüye İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet çıktı. Prof. Dr. Söylet, İÜ’nün önemini hatırlatan bu yılki “Sorumluyuz Hepimiz” sloganıyla başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Bu yıl açılışımızı, üniversitelerin ne kadar önemli işlevlere sahip olduklarını bir kez daha hatırlatacak olan “Sorumluyuz Hepimiz” sloganıyla yapıyoruz. Çünkü üniversitelerin, bilimsel üretim, eğitim, toplumsal hizmeti ve gerçeği araştırmak işlevlerinin ötesinde sorumluluklar taşıdıklarına inanıyoruz. Geleceğin yöneticilerini yetiştiren kurumlar olarak, kendi bakış açımızda ve faaliyetlerimizde yapacağımız her değişikliğin, daha iyi bir dünyada yaşamak; çocuklarımıza daha güzel, daha yeşil, daha sağlıklı ve barış dolu bir dünya bırakmak demek olduğunun farkındayız. Öğrencilerimizin, üniversitemizin kapısından içeriye adım attıklarında, sadece modern eğitim olanaklarına değil, toplumun genelinden çok daha üst düzeyde bir sosyal çevreye girmeleri için çalışıyoruz.”

    

MESLEK İNSANI DEĞİL DÜNYA İNSANI İSTİYORUZ
Söylet, sosyal sorumluluk bilincinin altını çizerek, öğrencilere bu duyguyu aşılamak adına müfredata Sosyal Sorumluluk Dersi’nin eklenmesini gündeme getirdiklerini belirttiği konuşmasında şunları dile getirdi:

“Hedefimiz, İstanbul Üniversitesi’ni kazanan her öğrencinin, bir sosyal sorumluluk projesinde aktif görev almış olarak mezun olması. Çünkü öğrencilerimizin sadece “Meslek İnsanı” olmasını değil aynı zamanda “Dünya İnsanı” olmasını istiyoruz. Çünkü üniversiteler, kök saldıkları topraklarda, yalnızca bilimi ve hayatı bilen meslek insanları değil, belki bunlardan daha önemli olan, barış ve umudun yollarını açan dünya insanları yetiştirmelidirler.”

Rektör Söylet’in konuşmasının ardından, İÜ Devlet Konservatuvarı mezunlarından olan sanatçı Fatih Erkoç ve Combo Orkestrası sahne aldı. Gerçekleştirilen müzik ziyafetinin ardından verilen kokteylle, İÜ 2013 – 2014 Akademik Yılı açılış töreni sona erdi.