İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 68 Yaşında
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültemizin 68. yılını kutluyoruz. Fakültemiz, 1950 yılında İstanbul Üniversitesi “Gazetecilik Enstitüsü” olarak kuruldu. O günden bu yana alanında birçok ilke imza attı. “Değişen dünyayı doğru okuyabilen, toplumsal konulara hiçbir ötekileştirmeye girmeksizin duyarlı ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip, mesleki etik kurallara uyan, iletişim süreçlerinin tüm boyutlarına hâkim, bilimsel yaklaşım becerisini ve eleştirel zekâsını toplumun çıkarı için hizmete sunan, evrensel düzeyde araştırma yapabilen demokratik ve çağdaş iletişimciler yetiştirmek” misyonumuzla çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Geleceğin iletişimcilerini, temel değerlerimiz olan Bilimsel Özgürlük, Katılımcılık, Şeffaflık, Güvenilirlik, Topluma hizmet, Yenilikçilik, Yaşam hakkına saygı ve Etik değerleri önde tutan bireyler olarak yetiştirme gayreti içerisindeyiz. Bu gayretimize ortak olan ve bize güç veren başta öğrencilerimiz ve mezunlarımız olmak üzere kuruluşundan bugüne kadar yaptığı katkılarla İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bugünkü noktaya getiren tüm öğretim elemanlarımızı, idari personelimizi kutluyor, gelecekte daha büyük başarılara birlikte imza atacağımıza inanıyorum.
Prof. Dr. Ergün Yolcu
Dekan
1950 yılında İstanbul Üniversitesi “Gazetecilik Enstitüsü” kurulmuştur. Gazetecilik Enstitüsü’nün yönetmeliği Milli Eğitim Bakanlığınca 20 Haziran 1950 tarihinde onaylanmış ve 29 Kasım 1950’de Türkiye’de ilk kez gazetecilik yüksek eğitim ve öğretimine başlanmıştır. 1950-1951 ders yılında ilk öğrencilerini kabul eden ve 2 yıl süreli olarak eğitim veren Enstitü’nün müdürlüğüne Ord. Prof. Dr. Şükrü Baban getirilmiştir. Gazetecilik Enstitüsünün 3 Temmuz 1950 tarih ve 7.548 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğinde Enstitü’nün amaçları şu şekilde belirtilmiştir: Gazetecilik konularıyla ilgili meseleleri araştırmak, gazeteciliği ilgilendiren konular hakkında ilmi ve mesleki öğretim yapmak, yabancı üniversitelerin gazetecilik enstitüleriyle ilmi işbirliği yapmak, milletlerarası gazetecilik kongre ve konferanslarına katılmak.
Detaylı bilgi için tıklayın: "İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin Tarihçesi"