Türk Sineması Dünya Akademik Buluşmaları’nın İkincisi Madrid’de Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve EDGE Yapım tarafından düzenlenen Türk Sineması Dünya Akademik Buluşmaları’nın (TSDAB) ikincisi 27-30 Mayıs 2015 tarihleri arasında İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirildi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen etkinliğin adresi bu kez Escuela TAI Güzel Sanatlar ve Gösteriler Üniversitesi oldu.



TSDAB ekibine organizasyonun direktörü Elif Dağdeviren, Yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, Yönetmen Tunç Şahin, Oyuncular Özge Özpirinçci ve Şebnem Bozoklu, organizatör Nejat Şener, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Mehtap Alagöz’ün yanı sıra İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri de katıldı. Organizasyona katılan İstanbul Üniversitesi heyetinde İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Sinema Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan Kandemir ve TBMYO Radyo Televizyon Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgü Yolcu yer aldı.

Dört Türk filmi gösterildi

Türkiye’de sinemanın sanatsal, sektörel ve akademik yönünün güçlendirilmesi ve sinema bazlı bir Think Tank oluşturulması amacı ile Madrid’e giden İstanbul Üniversitesi akademisyenleri ve Türk Sineması temsilcileri, Escuela TAI Güzel Sanatlar ve Gösteriler Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri ile buluştu.

Yapımcı Elif Dağdeviren'in “Cinema of Turkey” adlı projesi kapsamında iki ülke akademisyenlerini bir araya getiren “Türk Sineması Dünya Akademik Buluşmaları”nda dört Türk filmi, başta üniversite öğrencileri olmak üzere halka açık ve ücretsiz olarak gösterildi. Programda 2014 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan Nuri Bilge Ceylan'ın “Kış Uykusu” filmi ile Yılmaz Erdoğan'ın “Kelebeğin Rüyası”, Uğur Yücel'in “Soğuk” ve Tunç Şahin'in “Karışık Kaset” adlı filmleri gösterildi. Film gösterimlerinin ardından gerçekleştirilen Soru & Cevap bölümlerinde filmlerin yapımcı, yönetmen veya oyuncuları yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Akademik İşbirliği Toplantıları Yapıldı

İÜ Heyetinde yer alan Prof. Dr. Ceyhan Kandemir, Doç. Dr. Özgü Yolcu ve Elif Dağdeviren, Escuela Tai Güzel Sanatlar ve Gösteriler Üniversitesi öğretim üyeleriyle iki ayrı toplantıda bir araya geldi. İki ülke arasındaki akademik ilişkilerin geliştirilmesini arzu ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Kandemir ve Doç. Dr. Yolcu, öncelikle Erasmus öğrenci değişim programı ve yaz okulu organizasyonlarının yapılması üzerinde fikir birliğine vardı.  Escuela Tai Güzel Sanatlar ve Gösteriler Üniversitesi'nin Direktörü Pablo Alvarez de Toledo da Türk Sineması’nı ilk defa tanıma fırsatı bulduklarını, etkinlikler vesilesiyle mükemmel bir işbirliğinin tohumlarının atıldığına inandığını ifade etti.

Akademik işbirliği toplantısı sonrasında İspanyol öğretim üyeleri dersliklerini, stüdyo ve kurgu üniteleri ile idari bürolarını tanıttı. Farklı birimler arasındaki iletişimin daha güçlü olması için tüm duvarların cam olarak inşa edildiğini dile getiren öğretim üyeleri, okulda sanatsal üretimi teşvik etmek için sürekli müzik yayını yapıldığını da ifade etti.

Sinema Eğitiminin Geleceği Tartışıldı

Organizasyon çerçevesinde Prof. Dr. Ergün Yolcu, Doç. Dr. Özgü Yolcu ve Araştırma Görevlisi Ekin Bal tarafından hazırlanan “#SinemaEğitimininGeleceği/ #TheFutureOfCinemaEducation” konulu çalışma Doç. Dr. Özgü Yolcu tarafından sunuldu. Sunumda Türk Sineması ile ilgili bilgiler verildikten sonra yeni iletişim teknolojilerinin sinema ve eğitim sektörlerini nasıl etkilediği üzerinde duruldu. Ayrıca İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü 1. sınıf öğrencilerine uygulanan “Öğrencilerin Sinema Eğitiminden Beklentileri” anketinin sonuçları tartışıldı. Toplantının moderatörlüğünü Prof. Dr. Ceyhan Kandemir yaptı.

%SinemaEğitimininGeleceği

İlk Buluşma Moskova’da Gerçekleştirilmişti

“Türk Sineması Dünya Akademik Buluşmaları”nın ilki, 19-23 Kasım 2014 tarihleri arasında Moskova’da gerçekleştirilmişti. Türk Sineması’nın Moskova’da tanıtıldığı programda Kuzu filminin prömiyeri de yapılmıştı.

Sırada Almanya ve Çin var

İÜ İletişim Fakültesi başta olmak üzere, ülkemizin ve dünyanın köklü devlet üniversiteleriyle karşılıklı programlar, projeler geliştirilmesi, akademik ve sektörel birlikteliklerin ortaya çıkması amacı ile yapılan organizasyonların önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi amaçlanıyor. Buluşmaların bir sonraki duraklarının, 2015 yılında Almanya ve Çin olması planlanıyor.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü