Türk Sineması Dünya Akademik Buluşmaları'nın İlk Durağı Moskova Oldu

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve EDGE Yapım tarafından gerçekleştirilen Türk Sineması Dünya Akademik Buluşmaları’nın (TSDAB) ilki 19-23 Kasım 2014 tarihleri arasında Moskova’da gerçekleştirildi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen organizasyonun ilki All-Russian State University of Cinematography (VGIK)’te gerçekleştirildi. Dünyanın en eski sinema okulu olan VGIK’in mezunları arasında Tarkovsky, eğitim kadrosunda ise Eisenstein, Pudovkin gibi sinema tarihine damgasını vurmuş yönetmenler de bulunuyor.



TSDAB ekibinde organizasyonun direktörü Elif Dağdeviren, Yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, Yönetmen Kutluğ Ataman, Oyuncu Ezgi Mola, Yapımcı Taci Açık, Gazeteci Yazar Yekta Kopan, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü-Kültür ve Turizm Uzmanı Gülden Yeşim İşözen’nin yanı sıra İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencisi katıldı. Organizasyona katılan İstanbul Üniversitesi heyetinde İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ergün Yolcu, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Sinema Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan Kandemir, TBMYO Radyo Televizyon Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgü Yolcu ve İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Rıdvan Yavuz yer aldı. Rıdvan Yavuz “Kar Tutan Çocuklar” adlı kısa filmiyle festivalin yarışma bölümünün finalistleri arasındaydı.



Türkiye’de sinemanın sanatsal, sektörel ve akademik yönünün güçlendirilmesi ve sinema bazlı bir Think Tank oluşturulması amacı ile Moskova'ya giden İstanbul Üniversitesi akademisyenleri ve Türk Sineması temsilcileri, ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçliği’nde verilen yemeğe katıldı. Yemekte heyet üyelerini Bakan Müşaviri Gökhan Turan ve İkinci Katip Cevdet Yılmaz ağırladı.

"İstanbul Üniversitesi'yle Anlaşma Yapmaya Hazırız"

Heyet üyeleri VGIK Rektörü ve aynı zamanda Rusya'nın sinema alanındaki önemli isimlerinden de olan V.S. Malyshev ile bir araya geldi. Yapılan toplantıda Doç. Dr. Ergün Yolcu, Türkiye'nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi'nin çeşitli ülkelerle ikili anlaşmalar yaparak öğrenci ve öğretim görevlisi değişimine önem verdiğini belirtti.  Mevlana öğrenci değişim programı vasıtasıyla Avrupa dışındaki ülkelerle yaptıkları ortak çalışmaları VGIK ile de devam ettirmek istediklerini söyledi.

Farklı ülkelerde yaşasa da aynı işi yapan insanların birbirlerini çok çabuk anlayabildiklerini dile getiren VGIK Üniversitesi Rektörü V.S. Malyshev şunları söyledi:  "Bu insani temaslar elbette daha kurumsal işbirliklerin önüne geçmemeli. Yani öğrenci ve öğretim görevlisi değişimlerinin yanı sıra, ek olarak iki üniversite arasındaki akademik buluşmalarla yaptığımız gibi temaslar, etkinlikler, festivaller olmalı; süreklilik de çok önemli. Şu an uluslararası onlarca film okulu, eğitim merkezi ve üniversitelerle anlaşmamız var. Bunlardan birisi de bugün ilk adımını attığımız Akademik Buluşmalar'ın ardından Türkiye ile olacak. İstanbul Üniversitesi ile anlaşma yapmaya ve somut olarak yapacağımız çalışmaları hayata geçirmeye hazırız. İmza attığımız zaman bu anlaşma niyetlerimizin ciddi olduğunun ve verdiğimiz sözleri tutacağımızın da vaadi olacak."

Türk Sineması Moskova’da tanıtıldı

Organizasyon çerçevesinde Doç. Dr. Ergün Yolcu, Yrd. Doç. Dr. Özgü Yolcu ve Araştırma Görevlisi Ekin Bal tarafından hazırlanan “Sinema Eğitiminin Geleceği” konulu çalışma Doç. Dr. Ergün Yolcu ve Yrd. Doç. Dr. Özgü Yolcu tarafından sunuldu. Sunumda Türk Sineması ile ilgili bilgiler verilirken yeni iletişim teknolojilerinin sinema ve eğitim sektörlerini nasıl etkilediği üzerinde duruldu. Ayrıca İÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü 1. sınıf öğrencilerine uygulanan “Öğrencilerin Sinema Eğitiminden Beklentileri” anketinin sonuçları tartışıldı. Toplantının moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Sinema Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan Kandemir yaptı.

“Kuzu” Moskova Prömiyerini Yaptı

Türk filmlerini temsilen seçilen “Bir Zamanlar Anadolu’da”, “Kuzu” ve “Patron Mutlu Son İstiyor” filmleri “VGIK 34. Uluslararası Öğrenci Festivali” kapsamında halka açık ve ücretsiz olarak gösterildi. “Kuzu” filminin Rusya prömiyeri de 21 Kasım 2014 tarihinde yapıldı. Prömiyerin ardından Yapımcı Elif Dağdeviren, Yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, Yönetmen Kutluğ Ataman ve oyuncu Ezgi Mola, söyleşiye katıldı. Kutluğ Ataman, filmin şimdiye kadar çeşitli Asya ve Avrupa ülkelerinde gösterildiğini ve her yerde olumlu tepkiler aldıklarını belirtirti. Ataman sözlerine şu şekilde devam etti: “Filmde çok insani bir hikaye anlatıyoruz. Hangi kültürden olursa olsun bütün insanların çok yakından hissedebileceği bir durumu işledik. Filmde kullandığımız mizah kültürler arası seyahat edebilen bir mizah.”

Türkiye'de önümüzdeki ay vizyona girecek olan “Kuzu” filmi, şimdiye kadar katıldığı tüm festivallerden ödül kazanarak önemli başarılara imza attı. Dünya prömiyerini Uluslararası Berlin Film Festivali'nde yapan ve CICAE (Uluslararası Sanat ve Deneme Sineması Konfederasyonu) ödülü kazanan film, 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “En İyi Film '' dahil 6 ödülün sahibi oldu. Son alarak Ekim ayında İspanya'da katıldığı 59. Uluslararası Seminci Valladolid Film Festivali'nin ana yarışma bölümünde En İyi Senaryo ve En İyi Görüntü Yönetmeni dahil 4 ödül birden aldı.

Sırada İspanya ve Çin var

İÜ İletişim Fakültesi başta olmak üzere, ülkemizin ve dünyanın köklü devlet üniversiteleriyle karşılıklı programlar, projeler geliştirilmesi, akademik ve sektörel birlikteliklerin ortaya çıkması amacı ile yapılan organizasyonların önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi amaçlanıyor. Her yıl farklı ülkelerle işbirliği içinde gerçekleştirilecek buluşmaların bir sonraki duraklarının, 2015 yılında İspanya ve Çin olması planlanıyor.