“Türk Sineması’nda Erkeklik Performansları” Kitabı Yayımlandı

fotograf

İÜ İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat İri’nin kaleme aldığı “Türk Sineması’nda Erkeklik Performansları” kitabı yayımlandı.

Derin Yayınları tarafından yayımlanan kitapta, görsel tarz ile beraber diyaloglar ve eylemlerle nasıl bir erkek dünyası kurulduğuna bakılıyor. Öykü/olay örgüsü, çevre ve karakterler, görüntüleme ve ikonografi üzerinde durularak erkek dünyaları ve erkeklik performansının yapısı inceleniyor. Ekrandaki erkeğin, onu izleyen çok kimlikli seyircinin ve filmsel anlatının stili irdeleniyor. Çalışmanın araştırma evrenini oluşturan filmler, aslında göründüklerinden daha karmaşık olabilen metinler olarak tanımlanmakta ve filmlerdeki çatlakların, gediklerin, gerilimlerin ve tutarsızlıkların, kollektif endişeler ve tutkular kadar ideolojik çatışmaları da gösterdiği iddia edilmektedir. Mart-Nisan 2016 ayları boyunca, Digiturk Plus Dilediğin Zaman platformundan izlenen 20 filmin seçimindeki kıstas, 2011-2015 yılları arasında yapılmış erkek merkezli dram ve romantik komedi anlatıları olmaları.

Araştırma kapsamında izlenen filmler ise şu şekilde: Anadolu Kartalları, Aşk Olsun, Bensiz, Bir Gece, Eylül, Ferahfeza, Firak, Hayat Öpücüğü, Kar Beyaz, Kırmızı, 40, Kod Adı K.O.Z., Meddah, Neden Tarkovski Olamıyorum, Netekim Karayolu, Oğul, Seni Seviyorum Adamım, Sevimli Tehlikeli, Sonsuz Bir Aşk ve Yola Çıkmak.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü