Gazetecilik
Kariyer Olanakları
Gazetecilik mezunlarımız, etik kurallar çerçevesinde, toplumu bilgilendirmek amacıyla, yazılı medya kuruluşlarında olduğu kadar görsel ve işitsel medya kuruluşlarında da, özellikle haber merkezlerinde, görev üstlenebilecek düzeyde eğitim alıyorlar. Bölüm mezunları, çeşitli kuruluşlarda basın danışmanlığı; gazete ve dergilerde muhabir, editör, redaktör, sayfa tasarımcısı, internet haberciliği ve editörlüğü gibi pozisyonlarda çalışabilmekte.
Öğrencilerde Aranan Özellikler
Gazetecilik alanında kariyer sahibi olmak isteyenlerin, meraklı, olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini görebilen, sezgisel zekası yüksek, olayları haber olarak algılayabilen, topladığı bilgileri haber formatında yazabilen, diksiyonu düzgün ve dış görünüşüne özen gösteren kişiler olmaları gerekir. Ayrıca ülke ve dünya gündemi ile haber iletişim teknolojilerini yakından takip eden, iş ahlakına sahip, iyi iletişim kurabilen, dikkatli, görsel hafızası güçlü, problem çözebilen, ikna yeteneği olan ve psikolojiye dair bilgiye sahip olan kişiler olmaları gerekiyor.
Gazetecilik Öğretiminin Amaç ve Hedefleri
Temel amacı özelde medya genelde iletişim alanında istihdam edilebilecek nitelikte mezun vermek olan Gazetecilik programının hedefi; olayların ayrıntılarını, neden – sonuç ilişkilerini, kişiler ve olaylar arasındaki bağlantıları rahatlıkla algılayabilen ve manipüle etmeden yansıtan, teknik becerisi ve bilgisi yüksek mezunlar vermektir.
Misyon
Programın misyonu özelde medya genelde iletişim sektöründe çalışmak üzere kuramsal ve uygulama bilgisiyle tam donanımlı, iletişim sektörünün sorunlarını bilen, eleştirel yaklaşabilen ve bunlara çözüm üretebilecek, etik ilkelere bağlı, sosyal sorumluluk sahibi, nitelikli geleceğin gazetecilerini yetiştirmektir.
Bu misyon doğrultusunda gazetecilik bölümü müfredatında hukuk, ekonomi, sosyal psikoloji gibi sosyal bilimler formasyonu kazandırmaya yönelik derslerin yanı sıra mesleki kuramsal ve uygulamalı formasyonu kazandırmaya yönelik iletişim kuramları, temel gazetecilik, haber toplama ve yazma, haber analizi, basın etiği, kitle iletişim hukuku, web tasarım, veri gazeteciliği, sayfa tasarımı gibi dersler de yer almaktadır.
Mezunların Öğrenme Çıktıları
Eğitim–öğretimin uluslararası standart ve kalite düzeyinde olması amacıyla İstanbul Üniversitesi tüm akademik birimleriyle Bologna Süreci çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalar fakültemizde ve bölümümüzde de devam etmektedir. Bu kapsamda mezunlarımızda bulunması gereken bilgi, beceri ve mesleki yetkinlikler program çıktıları olarak tanımlanmış ve aşağıda sınıflandırılarak sıralanmıştır:
- Gazetecilik temel kavram ve uygulamalarını bilir.
- Toplumsal, ekonomik ve siyasal gelişmelerle gazetecilik alanı arasındaki ilişkiyi kurar ve gazeteciliğin toplumsal işlevini derinlemesine kavrar.
- Kuramsal ve uygulamalı olarak bir bilimsel araştırmanın nasıl yapılması gerektiğini bilir.
- Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde siyasal, ekonomik, kültürel ve toplumsal yapıların dinamiklerine ve bu dinamiklerin kavranmasına yönelik bilgiye sahip olur.
- İletişim alanındaki farklı kuram ve modelleri ve eleştirel çalışmalar kapsamında yer alan yaklaşımlara ilişkin kuram ve yöntemleri bilir.
- Bilgiyi gazeteciliğin gerektirdiği farklı tarzlarda, uygun bir dille ve etkili bir gazetecilik biçimi içinde sözcük, ses, görsel, imge gibi farklı bileşimler olarak yapılandırabilir.
- İçerisinde medyanın rol ve sorumluluklarının düzenlendiği anayasal, yasal ve uluslar arası yasal çerçeveyi bilir.
- Haber medyasının normlarını, uygulamalarını ve halk tarafından algılanmasını etkileyen ulusal ve uluslar arası düzeydeki düzenleyici, politik, ekonomik ve sosyal gelişmeleri kavrayabilir.
- Gazetecilik, bilgi teknolojisi ve toplum arasındaki ilişkileri ve haberlerin içeriğini ve yaygınlaştırılmasını etkileyen teknolojik gelişmeleri kavrayabilir.
- Sosyal bilimler, iletişim ve gazetecilik alanlarındaki gelişmeleri, yeni yaklaşımları, araştırma ve bilgileri takip ederek öğrenir ve bu yolla kendini geliştirebilir.
- Gazetecilik mesleğini yürütebilmek için gerekli araç ve teknolojileri kullanabilir.
- Sosyal ve kültürel ortamdaki iletişim öğelerinin, sosyal psikolojik kökenli temel kaynaklarının ayırdına varır.
- Haberi, iletişim mesleği, dinleyici kitlesi ve hizmet edilen amaç için uygun şekil ve biçimlerde doğru ve açık bir şekilde yazabilir.
- Yaratıcı, yenilikçi ve anlaşılabilir bir şekilde alanıyla ilgili konularda yazılı, sözlü ve görsel anlatı biçimleriyle kendini ifade edebilir.
Tutum, Davranış ve Mesleki Yetkinlikler
- Haber içeriğinin yerel, ulusal ve uluslararası alandaki etkilerini analiz edip kritik gözle değerlendirebilir.
- Gazetecilikte bilgi ve haber kaynaklarını bulmak ve değerlendirmek için araştırma yöntemlerini kullanabilir, elde ettiği bilgiyi mesleğine uygun olarak değerlendirir.
- Küresel ve yerel medya sektörlerinin yapılarını ve üretim süreçlerini kavrayarak, stratejileri ve yayın politikalarını değerlendirebilir.
- Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır.
- Irkçı, cinsiyetçi ve her türlü ayrımcı politikaların farkına varır, ayırt eder ve bunlara karşı duyarlı davranır.
Kabul Koşulları
Üniversite Sınavında bu bölümü kazanmış olmak.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin tüm derslerden başarılı olarak, toplamda 240 AKTS’yi (her dönem en az 30 AKTS olacak şekilde) alması gerekmektedir.
Alınacak Derece / Unvan
Gazetecilik lisans diploması.
<< ÖĞRENCİ UYGULAMA VE STAJ BİRİMLERİ >>
İletim Gazetesi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin uygulama gazetesidir. Ekim 1986’da yayın hayatına başlayan İletim, o tarihten bugüne İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin mesleğe ilk adımı attıkları yer olmakta. Derste verilen teorik bilgilerin uygulamaya aktarılabilmesi amacı ile yayına başlayan İletim Gazetesi, günümüz basın dünyasının çeşitli kademelerine pek çok başarılı çalışan yetiştirmiştir.
Teorik eğitimle bezenmiş öğrencilerin, uygulama eksikliklerini gidermek amacını taşıyan gazetede, öğrenciler, yayın sürecinin ilk bölümü olan haber yazma ve fotoğraf aşamasından başlayarak, masaüstü yayıncılık sisteminin tüm safhalarında pratik eğitim alıyorlar. Eğitim, Bilim, Yaşam, Kültür-Sanat, İletişim, Teknoloji, Söyleşi, Spor, Sağlık gibi sayfaların yer aldığı gazetenin kadrosu gönüllü çalışan öğrencilerin yanı sıra daimi kadroda bulunan öğrenciler ve danışman araştırma görevlilerinden oluşmakta.
>>İletim Gazetesi tüm sayılarına PDF formatında erişebilirsiniz.
>> İÜ İletişim Fakültesi İletim Gazetesi Panoramik Gezi
Modern çağın gelişimlerini yakından takip eden Gazetecilik Bölümümüz, Genel Gazetecilik Yüksek Lisans programında, mesleki standartların ve çalışan niteliğinin yükselmesi odağında, öngörülü, öğrencilerin yeteneklerini doğru ve sorumlulukla kullanabilmesini amaçlayan, etik değerlere saygılı, uluslararası gazetecilik niteliklerine uygun uzmanlar yetiştirmeyi amaçlayan bir eğitim programı uygulamaktadır.
Müfredat Bilgisi:https://ebs.istanbul.edu.tr/home/program?id=1531
Öğrencilerimizin gelişen olayları ve süreçleri anlama ve yorumlaması kadar, kendi toplumsal koşulları, eylemleri ve tercihleri üzerine eleştirel düşünmesini de mümkün kılan bir yaklaşım benimsediğimiz İletişim Sosyolojisi Yüksek Lisans programımızda öğrencilerimizin toplum temelli çalışmalarda yönteme dair donanımını zenginleştiriyoruz. Dinamik ve gelişen bir bölüm olarak meseleleri yenilikçi bir bakış açısıyla ele alabilme becerisine sahip, yaratıcı araştırmacıları lisansüstü programlarımıza bekliyoruz.
Müfredat Bilgisi: https://ebs.istanbul.edu.tr/home/program?id=1692
Gazetecilik Doktora programının temel amacı ülkemizin iletişim bilimi alanında eğitim sağlayan üniversitelerinde, basın ve yayın alanında nitelikli uzmanlara ihtiyaç duyulan her türlü kurum ve kuruluşlarında görev alabilecek doktora eğitimine sahip üstün nitelikteki kadronun yetiştirilmesidir.
Müfredat Bilgisi: https://ebs.istanbul.edu.tr/home/program?id=2080
GAZETECİLİK BÖLÜMÜ AKADEMİK KADRO
Bölüm Başkanı: Prof.Dr. ALİ MURAT VURAL
Bölüm Başkanı Yrd.: Doç.Dr. İBRAHİM SENA ARVAS | Bölüm Başkanı Yrd.: Doç.Dr. OYA MORVA |
Gazetecilik Bölümü Yüksek Lisans ve Doktora ProgramlarımızaBaşvurmak İsteyenler İçin Önerilen Okumalar (Eylül-2021)
A.Raşit Kaya, İktidar Yumağı: Medya - Sermaye - Devlet, İmge Kitabevi
Ahmet Çiğdem, Akıl ve Toplumun Özgürleşimi, İletişim Yayınları
Ahmet Çiğdem, Aydınlanma Düşüncesi, İletişim Yayınları
Ahmet Çiğdem, Toplum: Kavram ve Gerçeklik, İletişim Yayınları
Ahmet Özer, 11 Eylül, ABD, Türkiye ve Küreselleşme, Peri Yayınları
Ahmet Talimciler, Sporun Sosyolojisi Sosyolojinin Sporu, Bağlam Yayınları
Ahmet Talimciler, Türkiye’de Futbol Fanatizmi ve Medya İlişkisi, Bağlam Yayınları
Aldous Huxley, Cesur Yeni Dünya İthaki Yayınları
Ali Akay, Birleşmeyen Sentez, Yapı Kredi Yayınları
Ali Gevgili, Yükseliş ve Düşüş, Bağlam Yayınları.
Alpay Kabacalı, Türk Basınında Demokrasi, Kültür Bakanlığı
Anthony Giddens, Elimizden Kaçıp Giden Dünya, Alfa Yayınları
Anthony Giddens, Moderliğin Sonuçları, Ayrıntı Yayınları
Arif Dirlik, Postkolonyal Aura, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Armand Mattelart, Gezegensel Ütopya Tarihi, Ayrıntı Yayınları
Armand Mattelart, Gözetimin Küreselleşmesi, Kalkedon Yayıncılık
Armand Mettelart, İletişimin Dünyasallaşması, İletişim Yayınları
Asa Brigs, Peter Burge, Medyanın Toplumsal Tarihi, İzdüşüm Yayınları
Bauman, Bireyselleşmiş Toplum, Ayrıntı Yayınları
Bauman, Parçalanmış Hayat, Ayrıntı Yayınları
Bauman, Postmodern Etik, Ayrıntı Yayınları
Bauman, Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları, Ayrıntı Yayınları
Bauman, Sosyolojik Düşünmek, Ayrıntı Yayınları
Bernard Lewis, Modern Türkiye’nin Doğuşu, Türk Tarih Kurumu Yayını
Bob Franklin, Gazetecilik Çalışmalarında Anahtar Kavramlar, Altınbilek Yayınları
Beybin Kejanlıoğlu, Frankfurt Okulu’nun Eleştirel Bir Uğrağı: İletişim ve Medya, Bilim Ve Sanat Yayınları
Beybin Kejanlıoğlu, Türkiye’de Medyanın Dönüşümü, İmge Kitabevi
Christian Fuchs, Sosyal Medya Eleştirel bir Giriş, NotaBene Yayınları
David Swartz, Kültür ve İktidar & Pierre Bourdieu’nün Sosyolojisi, İletişim Yayınları
Dennis McQuail ve Steve Windahl, Kitle İletişim Modelleri, İmge Kitabevi
Douglas Kellner, Medya Gösterisi, Açılım Kitap
Edward Said, Haberlerin Ağında İslam, Babil Yayınları
Edward Said, Kış Ruhu, Metis Yayınları
Edward Said, Entelektüel: Sürgün Marjinal Yabancı, Ayrıntı Yayınları
Edward Said, Kültür ve Direniş, Agora Kitaplığı
Edward Said, Kültür ve Emperyalizm, Hil Yayınları
Edward Said, Şarkiyatçılık, Metis Yayınları
Edward Said, Yersiz Yurtsuz, İletişim Yayınları
Elda Abrevaya, Aynadan Ötekine, Bağlam Yayınları
Elias Canetti, Kitle ve iktidar, Ayrıntı Yayınları
Elias Canetti, Körleşme, Payel Yayınları
Eric Maigret, Medya ve İletişim Sosyolojisi, İletişim Yayınları
Erich Fromm, Özgürlükten Kaçış (e-kitap olarak var)
Erich Fromm, Sahip Olmak ya da Olmak, Say Yayınevi
Ernesto Laclau, İdeoloji ve Politika – Belge Yayınları
Ernesto Laclau, Slavoj Zizek, Judith Butler Olumsallık, Hegemonya, Evrensellik, Hil Yayınları
Erol Mutlu, Kitle İletişim Kuramları, Ütopya Yayınevi
Filiz Aydoğan, Yeni Medya Kuramları, Der Yayınları
Franz Kafka, Dava, Cem Yayınevi
Franz Kafka, Dönüşüm, Can Yayınları
Frédéric Barbier, Catherine Bertho Lavenir, (Diderot’dan İnternete) Medya Tarihi, Okyanus Yayınları
Frederic Vasseur, Geleceğin Medyaları, İletişim Yayınları
Fredric Jameson, Postmodernizm ya da Geç Kapitalizmin Kültürel Mantığı, Nirengi Kitap
G.Debord, Gösteri Topumu, Ayrıntı Yayınları
Gencay Şaylan, Postmodernizm, İmge Kitabevi Yayınları
Georg Lukacs, Aklın Yıkımı (2 kitap), Payel Yayınevi
George Orwell, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, Can Yayınları
George Orwell, Hayvan Çiftliği, Can Yayınları
George Ritzer, Küresel Dünya, Ayrıntı Yayınları
George Soros, Açık Toplum / Küresel Kapitalizmde Reform, Truva Yayınları
Gustave Le Bon, Kitleler Psikolojisi, Alter Yayıncılık
Gustave Le Bon, Devrimin Psikolojisi & Kitle Zihni Üzerine Tarihin Gözden Geçirilmesi, Scala Yayıncılık
Güliz Uluç, Küreselleşen Medya, İktidar ve Mücadele Alanı, Anahtar Kitaplar
Güliz Uluç, Medya ve Oryantalizm, Anahtar Kitaplar
Ziya Ülken, Türkiye’de Çağdaş Düşünce Tarihi, Ülken Yayınları
Hannah Arendt, İnsanlık Durumu, İletişim Yayınları
Hannah Arendt, Şiddet Üzerine, İletişim Yayınları
Hannah Arendt, Totalitarizmin Kaynakları 1 /Antisemitizm, İletişim Yayınları
Hannah Arendt, Totalitarizmin Kaynakları 2/ Emperyalizm, İletişim Yayınları
Herbert Marcuse, Karşıdevrim ve İsyan, Ayrıntı Yayınları
Herbert Marcuse, Tek Boyutlu İnsan, İdea Yayınları
Herbert Marcuse, Us ve Devrim, İdea Yayınları
Hıfzı Topuz, Başlangıçtan Bugüne Türk Basın Tarihi, Gerçek Yayınevi
Hıfzı Topuz, II. Mahmut’tan Holdinglere Türk Basın Tarihi, Remzi Kitabevi
Hıfzı Topuz, Uluslararası İletişim, Eskişehir Anadolu Üniversitesi
Hülya Tufan/ Pierre Bourdieu/ Guy Michelat/ Patrick Champagne, Kamuoyu Kimin Oyu, Kesit Yayıncılık
Chambers, Göç, Kültür, Kimlik, Ayrıntı Yayınları
İrfan Erdoğan & Korkmaz Alemdar, İletişim ve Toplum, Bilgi Yayınevi
Ivan İllich, İşsizlik Hakkı, Yeni İnsan Yayınevi
Ivan İllich, Okulsuz Toplum, Oda Yayınları
Ivan İllich, Tüketim Köleliği, Pınar Yayınları
John Tomlinson, Küreselleşme ve Kültür, Ayrıntı Yayınları
John Tomlinson, Kültürel Emperyalizm, Ayrıntı Yayınları
John Urry, Mekanları Tüketmek, Ayrıntı Yayınları
Jacques Ellul, Teknoloji Toplumu, Bakış Kitaplığı
Jacques Perriault, İletişim Bilimlerinin Unutulmuş Kökenleri, Ayrıntı Yayınları
Jared Dimand, Tüfek, Mikrop ve Çelik, Tübitak Yayınları
Jean Baudrillard, Amerika, Ayrıntı Yayınları
Jean Baudrillard, Baştan Çıkarma Üzerine, Ayrıntı Yayınları
Jean Baudrillard, Çaresiz Stratejiler, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Jean Baudrillard, Simgesel Değiş Tokuş ve Ölüm, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Jean Baudrillard, Tam Ekran, Yapı Kredi Yayınları
Jean Baudrillard, Simülarklar ve Simülasyon, Doğu Batı Yayınları
Jean Baudrillard, Sessiz Yığınların Gölgesinde, Doğu Batı Yayınları
Jean Baudrillard, Kusursuz Cinayet, Ayrıntı Yayınları
Jean Baudrillard, Kötülüğün Şeffaflığı, Ayrıntı Yayınları
Jean Baudrillard, Tüketim Toplumu, Ayrıntı Yayınları
Jean Noel Jeanneney, Medya Tarihi, Yapı Kredi Yayınları
John D. H. Downing, Radikal Medya, İmge Kitabevi
John Keane, Medya ve Demokrasi, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
John Stuart Mill, Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üstüne, Koç Kültür ve Sanat Yayınları
Jose Ortega Y. Gasset, Kitlelerin Ayaklanması, Türkiye İş Bankası Yayınları
Jürgen Habermas İdeoloji Olarak Teknik ve Bilim, Yapı Kredi Yayınları
Jürgen Habermas Kamusallığın Yapısal Dönüşümü, İletişim Yayınları
Jürgen Habermas "Öteki" Olmak, "Öteki"yle Yaşamak, Yapı Kredi Yayınları
Jürgen Habermas/ Hannah Arendt / H. David Thoreau / Johan Galtung / Ronald Dworkin / H. Saner / M. L. King, Kamu Vicdanına Çağrı: Sivil İtaatsizlik, Ayrıntı Yayınları
Karl R. Popper, Açık Toplum ve Düşmanları (2 Cilt Takım), Liberte Yayınları
Korkmaz Alemdar, İrfan Erdoğan, Öteki Kuram: Kitle İletişimine Yaklaşımların Tarihsel ve Eleştirel Bir Değerlendirmesi, Erk Yayınları
Korkmaz Alemdar, İrfan Erdoğan, Popüler Kültür ve İletişim, Erk Yayınları
Levent Yaylagül, Kitle İletişim Kuramları Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar, Dipnot Yayınları
Louis Althusser, İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları, İletişim Yayınları
Horkeimer, Geleneksel ve Eleştirel Kuram, Yapı Kredi Yayınları
Madan Sarup, Post-yapısalcılık ve Postmodernizim, Ark Yay.
Manuel Castells, Ağ Toplumunun Yükselişi, Bilgi Üniversitesi
Manuel Castells, Enformasyon Çağı & Ekonomi, Toplum ve Kültür (3 Cilt-Kutulu), İstanbul Bilgi Üniversitesi
Manuel Castells, İsyan ve Umut Ağları (İnternet Çağında Toplumsal Hareketler), Koç Üniversitesi Yayınları
Mark Tungate, Medya Abideleri, Rota Yayınları
Marshall Mcluhan Gutenberg Galaksisi / Tipografik İnsanın Oluşumu, Yapı Kredi Yayınları
Marshall Mcluhan / Bruce R. Powers Global Köy, Scala Yayıncılık
Marshall T. Poe, İletişim Tarihi Konuşmanın Evriminden İnternete Medya ve Toplum, Islık Yayınları
Max Horkheimer, Akıl Tutulması, Metis Yayınları
Max Horkheimer / Theodor W. Adorno, Aydınlanmanın Diyalektiği (2 Cilt), Kabalcı Yayınları
Mehmet Küçük, Medya, İktidar, İdeoloji, Bilim ve Sanat Yayınları
Mehmet Özçağlayan, Yeni İletişim Teknolojileri ve Değişim, Alfa Yayınları
Mevlüt Uyanık, Sivil İtaatsizlik Eylemleri ve Dini Değerler, Elis Yayınları
Michel Foucault, Bilginin Arkeolojisi, Ayrıntı Yayınları
Michel Foucault, Bu Bir Pipo Değildir, Yapı Kredi Yayınları
Michel Foucault, Cinselliğin Tarihi, Ayrıntı Yayınları
Michel Foucault, Hapishanenin Doğuşu, İmge Kitabevi Yayınları
Michel Foucault, Kelimeler ve Şeyler, İmge Kitabevi Yayınları
Michel Foucault, Kliniğin Doğuşu, Epos Yayınları
Michel Foucault, Doğruyu Söylemek, Ayrıntı Yayınları
Michel Foucault, Özne ve İktidar / Seçme Yazılar 2, Ayrıntı Yayınları
Michel Foucault, Deliliğin Tarihi, İmge Kitabevi
Michel Foucault, Entelektüelin Siyasi İşlevi / Seçme Yazılar 1, Ayrıntı Yayınları
Michel Foucault, İktidarın Gözü, AyrıntıYayınları
Michele Barrett, Marx’tan Foucault’ya İdeoloji, Sarmal Yayınları
Mike Featherstone, Postmodernizm ve Tüketim Kültürü, Ayrıntı Yayınları
Montaigne, Bütün Denemeler, Cem Yayınevi
Mutlu Binark ve Günseli Bayraktutan, Ayın Karanlık Yüzü: Yeni Medya ve Etik, Kalkedon Yayıncılık
Müge Demir, Yeni Medya Üzerine… Yeni İletişim Teknolojileri, Literatürk Yayınevi
Natalie Fenton, Yeni Medya Eski Haber Dijital Çağda Gazetecilik ve Demokrasi, Altınbilek Yayınları
Nazife Güngör, İletişim Kuramlar Yaklaşımlar, Siyasal Kitabevi
Neil Postman, Teknopoli Yeni Dünya Düzeni, Paradigma Yayınları
Neil Postman, Televizyon: Öldüren Eğlence, Ayrıntı Yayınları
Niccolo Machiavelli, Hükümdar, Türkiye İş Bankası Yayınları
Nilüfer Timisi, Yeni İletişim Teknolojileri ve Demokrasi, Dost Yayınevi
Niyazi Berkes, Türkiye’de Çağdaşlaşma, Yapı Kredi Yayınları.
Noam Chomsky ve S. Edward Herman, Medya Halka Nasıl Evet Dedirtir, Minerva Yayınları
Noam Chomsky ve S. Edward Herman, Rızanın İmalatı Kitle Medyasının Ekonomi Politiği, Aram Yayıncılık.
Noam Chomsky, Medya Gerçeği, Everest Yayınları
Oğuz Demiralp, Satırlar Arasında Aylaklık, Yapı Kredi Yayınları
Orhan Koloğlu, Osmanlı’dan Günümüze Türkiye’de Basın, İletişim Yayınları
Oya Tokgöz, Temel Gazetecilik, İmge Kitabevi
Philip Smith&Alexander Riley, Kültürel Kurama Giriş, Dipnot Yayınları
Pierre Bourdieu, Pratik Nedenler / Eylem Kuramı Üzerine, Hil Yayınları
Pierre Bourdieu, Televizyon Üzerine, Yapı Kredi Yayınları
Platon, Devlet, Gün Yayıncılık
Sennet, Karakter Aşınması, Ayrıntı Yayınları
Sennet, Otorit, Ayrıntı Yayınları
Roland Barthes, Çağdaş Söylenler, Metis Yayınları
Semra Akdemir Yeni Küresel Medya Stratejileri, İletişim Yayınları
Semra Atılgan, Basın İşletmeciliği Beta Yayınları
Sevda Alankuş, Medya ve Toplum BİA Yayınları
Sevda Alankuş, Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya, BİA Yayınları
Sigmund Freud, Kitle Psikolojisi, Cem Yayınevi
Slavoj Zizek, Gıdıklanan Özne: Politik Ontolojinin Yok Merkezi, Epos Yayınları
Slavoj Zizek, Ahir Zamanlarda Yaşarken, Metis Yayınları
Slavoj Zizek, İdeolojinin Yüce Nesnesi, Metis Yayınları
Slavoj Zizek, Yamuk Bakmak / Popüler Kültürden Jacques Lacan’a Giriş, Metis Yayınları
Slavoj Zizek, Matrix (Ya da Sapıklığın İki Yüzü), Encore Yayınları
Slavoj Zizek, Ödünç Alınan Irak Çaydanlığı, Encore Yayınları
Slavoj Zizek, Kırılgan Mutlak, Encore Yayınları
Stefano E. D’Anna, Tanrılar Okulu, GOA Basım Yayın
Suat Gezgin, Yerel Basın ve Sorunları, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları (http://suatgezgin.com/yayinlar/Turkiyede_Yerel_Basin_2007.pdf)
Süleyman İrvan, Medya, Kültür,Siyaset, Alp Yayınları
Şeref Sağıroğlu, Halil İbrahim Bülbül, Ahmet Kılıç, Mustafa Küçükali, Dijital Okuryazarlık: Araçlar, Metodolojiler, Uygulamalar ve Öneriler, Nobel Yayınları
(https://acikkaynak.gim.org.tr/img/kitap.pdf)
Tarık Aygün, Efendiliğin Reddi/Sivil İtaatsizlik ve Doğrudan Eylem, Versus Kitap
Terry Eagleton, İdeoloji, Ayrıntı Yayınları
Theodor W. Adorno, Kültür Endüstrisi, İletişim Yayınları
Thomas More, Ütopya, Arya Yayıncılık
Thorstein Veblen, Aylak Sınıfın Teorisi, Babil Yayınları
Tuğrul Akşar, Futbolun Ekonomi Politiği, Literatür Yayınları
Umberto Eco, Açık Yapıt Can Yayınları
Umberto Eco, Avrupa Kültüründe Kusursuz Dil Arayışı, Literatür Yayınları
Umberto Eco, Beş Ahlak Yazısı, Can Yayınları
Umberto Eco, Çirkinliğin Tarihi, Doğan Kitapçılık
Umberto Eco, Foucault Sarkacı, Can Yayınları
Umberto Eco, Gülün Adı, Can Yayınları
Umberto Eco, Güzelliğin Tarihi, Doğan Kitapçılık
Umberto Eco, Yorum Aşırı Yorum, Can Yayınları
Umberto Eco, Sıfır Sayı, Doğan Kitap
Ünsal Oskay, Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri, Der Yayınları
Yasemin İnceoğlu, Uluslararası Medya, Der Yayınları
Yusuf Atılgan, Aylak Adam, Yapı Kredi Yay.
Zygmunt Bauman, Küreselleşme Toplumsal Sonuçları, Ayrıntı Yayınları
—————————————————————————————–
GAZETECİLİK BÖLÜMÜ
ÖĞRETİM ÜYELERİNİN YAYINLARI
Aslı Yapar Gönenç, Dergicilik Üzerine, Koyu Kitap
Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu, Osmanlı’da Muhalif Basının Doğuşu, Yeditepe Yayınevi
Ceyda Ilgaz Büyükbaykal, Küreselleşme ve Küresel Çağda Medya, Derin Yayınevi
Güven Büyükbaykal, Spor Sponsorluğu, Derin Yayınları
Güven Büyükbaykal, Türkiye’deki Basının Yapısı ve Basın İşletmeciliği, Kare Yayınları
Meltem Bostancı, Eleştirel Medya Çalışmaları, Anahtar Kitaplar
Meltem Bostancı, İletişim ve Medya Alanında Uluslararası Araştırmalar, Eğitim Yayınevi
Meltem Bostancı, Kamu Diplomasisinde Medyanın Rolü ve Önemi, Anahtar Kitaplar
Meltem Bostancı, Medya Okuryazarlığı, Nobel Yayınları
Meltem Bostancı, Suriyeli Sığınmacı Sorunu ve Basına Yansımaları, Anahtar Kitaplar
Meltem Bostancı, Uluslararası İletişimin Ekonomi Politiği, Chiviyazıları Yayınevi
Meltem Bostancı, Uluslararası iletişim & Uluslararası Politika, Nobel Yayınları
Murat Özgen, Gazetecinin Etik Kimliği (3. Baskı), Set-Systems
Murat Özgen, Türkiye’de Basının Gelişimi ve Sorunları (2. Baskı), İ.Ü. İletişim Fakültesi Yayınları
Necla Odyakmaz Acar, İletişim Sözlüğü, Babil Yayınları
Özgür Gönenç, Dünya Medyası, Truva Yayınları
Özgür Gönenç, İletişim Dünyası, Der Yayınları
Özgür Gönenç, Haber Ajansları, Der Yayınları
Lisans Programları 8.yy Mezuniyet Projesi Dersine ait Bitirme Ödevi Hazırlama Yönergesi ve Değerlendirme Kriterleri ile
Örnek Proje Taslağı aşağıda sunulmuştur:
> Bitirme Ödevi Hazırlama Yönergesi ve Değerlendirme Kriterleri (.pdf)
> Örnek Proje Taslağı (.docx)
* 8.yy. Zorunlu Mezuniyet Projesi kapsamında öğrenci, ara sınavlara kadar mezuniyet projesinin kaynak tarama ve bilgi toplama gibi aşamalarında belirli bir aşamaya gelmiş olmalıdır. Ara sınavlarda, mezuniyet projesi taslağı üzerinden bir değerlendirme yapılacaktır. Öğrenci, üzerinde çalıştığı projenin konusu, amacı, uygulanan yöntem, bölümler hakkında özet bilgi, kaynakça, varılan ön sonuçlar ve öneriler gibi devam eden çalışmalarına ilişkin hazırlamış olduğu mezuniyet projesi taslağını, ilgili ara sınav salonuna getirerek imza karşılığı sınav gözetmenine teslim eder.