İÜ İletişim Fakültesi'nin Yeni Akademik Dergisi 4. Boyut İlk Sayısı İçin Çalışmalarınızı Bekliyor

4. Boyut / Medya ve Kültürel Çalışmalar Dergisi
Sayı 1
KÜLTÜREL SÜREÇLER
(Yeni Sorunlar, Sınırlar ve Beklentiler)

​İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde 1990 – 1998 yılları arasında aktüel bir dergi olarak yayımlanan 4. Boyut Dergisi’nin içeriği değiştirilerek hakemli bilimsel bir dergiye dönüştürüldü. Derginin yeni adı 4. Boyut / Medya ve Kültürel Çalışmalar Dergisi’dir. Yılda iki kez (Nisan ve Ekim) elektronik olarak yayımlanacak 4. Boyut Dergisi’nde, medya ve kültür alanlarında yürütülen bilimsel çalışmalara yer verilecektir. Yayın dili Türkçe olmakla birlikte İngilizce makalelere de yer verecek, online yayımlanacak dergide kültürel çalışmalar alanında her türlü özgün ‘Araştırma Makalesi, İnceleme Makalesi, Değerlendirme, Çeviri, Söyleşi, Görüş ve Kitap Eleştirisi’ olarak çeşitli akademik çalışmalar yer alabilecektir.

Dergimiz kültürel çalışmalar alanıyla ilgili yayımda bulunmayı, yeni perspektiflere yer vermeyi amaçlamaktadır. Bu amacını gerçekleştirmek için medya ve iletişim çalışmaları içerisinde gelişen kültürel çalışmalar kapsamında disiplinlerarası çalışmalara açık olarak antropoloji, edebiyat, sanat, sosyoloji, tarih, siyaset bilimi, dilbilim, felsefe, psikoloji vb. sosyal bilimlerin hemen tüm alanlarında akademik çalışmaları kabul eder.

Bu kapsamda kültürel çalışmalar alanında her sayı için ayrı bir tema üzerinden, özgün, nitelikli, bilimsel katkılarda bulunmayı hedefleyen, ücretsiz ve açık erişimli olarak yayımlanan hakemli bir dergi niteliği taşımaktadır. Sosyal, siyasal, ekonomik, teknolojik vb. tüm önemli sorunların altında kültürel unsurlar yattığı için 4. Boyut medya ve kültürün diğer alanlarla birlikte düşünülebilmesini sağlamayı hedeflemektedir.

Kültürel çalışmalar 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren akademik birikim oluşturmaya başlamış, disiplinler arası bir alana dönüşmüştür. Kültürün güzel sanatlar ve edebiyatla ilintili sınırlarının genişletilmesi alanın insan ve toplum çalışmalarına en önemli katkısı kabul edilmektedir. Özellikle medya ve kültür kuramcısı R. Williams’ın Kültür (1993) yapıtında kültürü bütün bir yaşam biçimine karşılık getiren yaklaşımı bu açılımın en belirgin yapıtaşlarından birini oluşturur. 4. Boyut da medya ve kültürel çalışmalarda bu izlekten hareket edecektir. Bu perspektifin Türkiye’de de toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal süreçlerdeki sorunların tespitinde ve çözüm yollarının bulunabilmesinde önemli entelektüel ve akademik temel oluşturması beklenmektedir.

Teknolojik gelişmelerin bugünkü ileri düzeylerinde Sosyal Bilimlerin özellikle insan ve teknoloji ilişkisini daha iyi anlayabilmek için kavramsal, kuramsal, yöntemsel bakımından bu disiplinlerarası alan içindeki çalışmalara giderek daha fazla gereksinim duyduğu açıktır. Dolayısıyla günümüzdeki dijital medyadan, çevresel, iklimsel faktörlere kadar insanlar ve toplumlar üzerindeki dönüştürücü etkenleri daha iyi anlayabilmek için bu alana eğilmek önem taşımaktadır. Kültürel çalışmaların birikimiyle özellikle medyanın, teknolojilerin vb. toplumu biçimlendiren, etkileyen yapısını anlamak olası olabilecektir.

4. Boyut bu bağlamda ilk sayısını “Kültürel Süreçler” temasına ayırmıştır. Bu amaçla kültürleme (enculturation); kültürleşme (acculturation); kültürel yayılma (diffusion); kültürlenme (culturation); kültür şoku (culture shock); kültürel gecikme (culture lag); kültürel özümseme (assimilation); kültürel bütünleşme (integration); zorla kültürleme (trans-culturation) vb. kültürel süreçlerde yaşanan yeni sorunlar, sınırlar ve beklentiler ile ilgili araştırma/inceleme makalelerini beklemektedir.

Editör Kurulu